Back

5th Avenue

Date: 2018-2020
Type: Design-Build
Location: Squamish, BC

Infill housing and densification is exactly what Squamish is looking for in the downtown core.

The clients for this project came to use looking to build a carriage house on the back of their families existing property in downtown Squamish. There were a few site restraints to contend with, mainly the FCL (Flood Construction Level) and the fact it is a corner lot, which makes the setbacks a bit more challenging. We were able to navigate the existing conditions and come up with a design that met their budget and their needs as a young, growing family.

The views from this project are absolutely stunning! You really couldn’t ask for a better view of the Stawamus Chief. The large deck overlooking the rear laneway and the oversized overhang protecting it are a couple features that make this small space feel a bit larger than it actually is. We were still able to fit two bedrooms comfortably into the space, but that outdoor deck area will really help maximize the overall useable floor space.

If the family eventually grows out of the space and moves on, the next property owner has a very well designed income generator at the rear lot. We took careful consideration on site lines and window locations to ensure that privacy for both residences was a priority.

This was another fun one for the Blue Water Team!